dinsdag 25 oktober 2011

Mythe van de griepprik wetenschappelijk onderuit gehaald

Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen griep ondanks dat zij bekend is met het laatste (wetenschappelijk!) onderzoek ten aanzien van (gebrek aan) effectiviteit.

Wie was dat ook al weer … de Gezondheidsraad?

Een “onafhankelijk” wetenschappelijk adviesorgaan dat de minster adviseert op het gebied van de volksgezondheid en het gezondheids(zorg)onderzoek. Je zou dus mogen verwachten dat zij zeker rekening zal houden met de resultaten van het meest recente (wetenschappelijk) onderzoek.

Wie hebben er zitting in die Gezondheidsraad?

Ja, daar ligt het probleem: vooral belanghebbenden! Allerlei wetenschappers die (vooral) in meerdere of (in mindere mate) in mindere mate belang hebben bij de omzet/verkoop van datgene waarover zij (onafhankelijk?) moeten adviseren.

Ja, dat werkt natuurlijk niet. Kijk, als je tijd over hebt maar eens op de ledenlijst (http://bit.ly/sa2oYu) en google voor de lol eens een paar namen.

(wetenschappelijk) Onderzoek heeft het nu onomstotelijk vastgesteld: Werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie bij de meeste van de ‘risicogroepen’ niet aantoonbaar en in het algemeen nauwelijks enige effectiviteit meetbaar.

Werkgevers die hun werknemers een griepprik beschikbaar stellen, halen daar minder dan 0,13 ziektedagen per werknemer voordeel uit: dat is gemiddeld 1 uur minder ziekteverlof per werknemer hetgeen overeenkomt met de tijd die het kost om de prik te halen! Geen effectiviteit dus, alleen maar extra kosten want de prik moet natuurlijk wel (door staat, werkgever of particulier) betaald worden. De staat geeft zelfs maar liefst 16,5 miljoen euro uit voor het verstrekken van de griepprik.

Leuk detail: onderzoek naar de werking van de griepprik door fabrikanten komt met aanzienlijk beter/positiever resultaat te voorschijn als neutraal onderzoek dat nu dus (weer) de werkzaamheid ernstig in twijfel trekt.

Alleen bij COPD en bij kwaadaardige bloedziekten zou enige positieve werking aanwezig zijn. De overige 12 (!) risicogroepen hebben dus geen bewezen (positief) effect.

En dat in een tijd waarin (in Amerika) inmiddels is aangetoond dat het middel om het vaccin houdbaar te maken (kwik) uitermate giftig is voor mensen.

USA - Nieuwe studie bevestigt dat kwik in griepvaccin giftig is.

Yet another peer-reviewed, scientific study proving the connection between the mercury in medicine and human illnesses has just been released. The latest study is the sixth one published in recent months. This report specifically examines the harm inflicted on developing fetuses and children by Thimerosal, a mercury-based compound routinely used as a preservative in flu shots. Members of non-profit groups like the Coalition for Mercury-free Drugs (CoMeD) are actively sharing the latest scientific data about the dangers of medical mercury with the public, largely because they recognize that the mercury in Thimerosal is a factor in numerous childhood diseases.

Dat wisten we natuurlijk al maar … het is nu ook (wetenschappelijk) aangetoond!

Niettemin vind de Gezondheidsraad het feit dat er nu (wetenschappelijk) bewijs tegen de griepprik ligt, geen reden om te stoppen met de vaccinaties! Hoezo ‘onafhankelijk’ advies?

Hoe was nu de werking van die griepprik vastgesteld?

Dat gebeurde via zogenaamd ‘observationeel onderzoek”. Hier is dus geen sprake van correct gerandomiseerd dubbel blind, placebo gecontroleerd onderzoek maar van (een min of meer simpele) telling van griepgevallen (beetje gechargeerd) in een specifieke doelgroep.

Vertaald voor leken betekend dit, dat een doelgroep ondervraagt wordt over het wel of niet krijgen van griep na het nemen van een griepprik. Weinig wetenschappelijk en volkomen onbetrouwbaar dus, aangezien geen enkele omgevings-/invloedsfactor wordt meegenomen in het onderzoek noch deze factoren op enige wijze uitgesloten worden.

Normaliter (als het geen reguliere medicatie betreft) heet dat gewoon placebo-effect!
Voor de fabrikanten van de griepprik heet het echter: “uit onderzoek gebleken werking waarvan het werkingsmechanisme nog niet gedetermineerd kan worden”. Mooi taalgebruik om te zeggen dat het gewoon placebo-werking is.

Maar … wacht eens even … dat hebben we eerder gehoord …

Ten aanzien van homeopathie zegt de wetenschap dat er geen (wetenschappelijk aantoonbare) werkzame bestanddelen in homeopathie aanwezig zijn, maar zouden we (net als bij de griepprik) een observationeel onderzoek doen, dan blijkt dat gebruikers van homeopathie in enorme getale werkzaamheid bevestigen/aangeven.

Waarom heet het dan bij homeopathie wel ‘placebo-effect’ en bij de griepprik niet?

Simpel: aan de griepprik worden kapitalen verdiend en bij gebruik van homeopathie gaan de geringe opbrengsten aan de neus van de groot-farmaceuten voorbij!

Misschien is het toch wel slim om, in plaats van een niet werkende griepprik met ingebouwde vergiftigingsfactor (met behulp van kwik) een buisje oscillococcinum in huis te halen.

In beide gevallen geen (wetenschappelijke) bewijzen.

In beide gevallen geeft observationeel onderzoek een duidelijke werking aan (bij oscillococcinum veel hoger dan bij de griepprik).

Bij de griepprik wordt aangegeven dat er geen (ernstige) bijwerkingen zijn maar: bij mensen die allergisch zijn voor eieren kan de griepprik een allergische reactie veroorzaken en iemand die gevaccineerd is kan toch hoofdpijn, koorts en spierpijn of de echte griep krijgen. Bij oscillococcinum is er geen enkele bijwerking en mocht het niet werken krijgt u (misschien) toch griep.

De kosten van de griepprik (= opbrengst voor de fabrikant) zijn enorm (of de staat, de werkgever of uzelf het nu betaald: minimaal 5 euro per prik voor een beetje rotte eieren mengsel). De kosten van oscillococcinum zijn minimaal (en altijd privé te betalen dus geen belasting voor onze ziektekostenpot) en leveren de fabrikant geen torenhoge winstpercentages.


Voor mij is het (alweer) volkomen helder: ik doorsta wel een gezond griepje dat mijn immuunsysteem verbetert en adviseer anderen toch maar het buisje oscillococcinum als ze echt iets willen gebruiken (met uitzondering van COPD-patiënten en mensen met een kwaadaardige bloedziekte (even googelen welke dat eigenlijk zijn)).

Sterker nog: Onze kinderen hebben beiden de griep al gehad, mijn vrouw is nog een beetje aan het snotteren en ik ben er bijna doorheen. Prima toch: meteen de eerste virusjes binnen halen en doorleven zodat je beschermd bent als die zooi verder muteert. Oh ja: DAT advies geeft de Gezondheidsraad niet! (het advies om meteen bij de eerste griepjes zogenaamde griepfeestjes te houden zodat zo veel mogelijk mensen die eerste minder belastende griepvirusjes te laten oppikken en zonder veel moeite via hun immuunsysteem weer kwijt te laten raken en daarna beter beschermd zijn als de gemuteerde versies later in het seizoen langs komen).

Griep? Griep-ze! Gezondheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten